Jamenská pouť 2019

Dne 28. 6. 2019 se v Jamném konala již pátá Jamenská pouť k příležitosti svátku patronů Unínské farnosti sv. Petra a Pavla. Byla zahájena poutní mší svatou, kterou vedl páter R. D. Ervín Jansa, za což mu patří veliké díky ze strany občanů. Předseda Osadního výboru Jamného Jiří Procházka následně zahájil poutní zábavu a uvítal všechny hosty. Pouť opět navštívil kníže s kněžnou, které přivezl kočár tažený dvěma vraníky. Při ortelu si návštěvníci připomněli, co se za poslední rok v Jamném událo. Za nepříjemnosti vzniklé v uplynulém roce byl na příkaz knížete a kněžny odsouzen jamenský beran k ranám holí a k jednomu roku v šatlavě.

Návštěvníci poté zhlédli taneční vystoupení tišnovského Inspira a také taneční skupiny Holky ze Smíškajdy a tradičně také fandili účastníkům Jamenského trojboje, kteří zabojovali o pamětní pivní půllitry. Zručný Miloš Kněžínek vystavil ukázku svých řezbářských prací. Poutní hosté měli také příležitost zapojit se do zábavného kvízu pro dospělé i pro děti a poslechnout si několik vtipných písní v brněnském hantecu z dílny Tomáše Henžla. Děti jako obvykle řádily na skákacím hradu a kdo hledal klidné prostředí, měl možnost zúčastnit se duševní dílny u jamenského rybníka, při níž Šárka Kohoutková zasvětila zájemce do různých forem meditací, včetně vytváření mandal a meditace čokoládové. Večer pokračovala poutní zábava do pozdních nočních hodin, na které k tanci a poslechu hrál oblíbený DJ Honza. Nikdo z hostů netrpěl hladem ani žízní, bohaté občerstvení bylo totiž zajištěno po celou dobu pouti. Kdo se v teplém počasí potřeboval zchladit, mohl se pustit i do zmrzliny.

Letošní Jamenská pouť se opět velmi vydařila, za což patří díky všem, kdo akci Osadního výboru Jamné podpořili, především Městu Tišnov, společnostem KORAL, s. r. o., KAMPOS, s. r. o., VITAR, S. R. O., MONOTREND s. r. o., Bednář Interier, Rádiu Krokodýl, Truhlářství Jiří Procházka, Kovářství a zámečnictví Riedl Hájek,  ale také všem Jameňákům, kteří pomáhali s přípravami a podíleli se na organizaci.

Autor: Alena Kožíková